înapoi | Acasă | Stiri-Activitati Forum | Activitatile Forumului

ACTIVITATILE FORUMULUI

1.      Promovarea integrarii politicilor de mediu in elaborarea si aplicarea politicilor sectorile si regionale prin  intensificarea actiunilor de integrare a politicilor de mediu in cinci sectoare prioritare cu impact semnificativ asupra mediului, respectiv industrie, energie, transport, agricultura si turism.

2.      Sprijinirea initiativelor legislative care au drept finalitate asigurare unui cadru propice actiunilor de protectie a mediului.

3.      Incurajeaza si dezvolta parteneriate cu toate sectoarele societatii civile si organizatiile neguvernamentale in sprijinirea si implementarea obiectivelor de protectie a mediului si dezvoltare durabila.

4.      Realizarea unei baze de date care sa cuprinda intreaga problematica de mediu, inclusiv accesul la sursele de finantare disponibile,  interne sau externe.

5.      Mediatizarea programelor de mediu, atat a celor guvernamentale, cat si a celor initiate de organisme neguvernamentale, pentru a da oportunitatea cetatenilor de a beneficia de informatii reale si intr-un timp cat mai scurt.

6.      Implicarea si determinarea cetatenilor sa participe la luarea deciziilor de mediu de catre autoritatile publice, in vederea imbunatatirii acestora dar si pentru ameliorarea calitatii mediului.

7.      Utilizarea unui flux activ de informatii care sa tina seama de tehnicile de comunicare care sunt mai atractive pentru public: realizarea unui saptamanal de mediu, seminarii, conferinte periodice, editarea unor brosuri, desfasurarea de actiuni interactive cu organizatiile neguvernamentale implicate, membrii grupului de afaceri, partide politice, autoritati, in detrimentul fluxului pasiv de informatii, care ingreuneaza procesul de diseminare a informatiilor.

8.      Eficientizarea relatiilor dintre societatea civila si administratia locala/centrala, prin inaintarea catre aceasta a problemelor referitoare la protectia mediului.

9.      Consolidarea transparentei deciziilor administratiei publice locale/centrale prin promovarea proceselor consultative cu reprezentantii societatii civile asupra tematicilor ce se refera la protectia mediului.

10.    Propunerea unor strategii care sa conduca la imbunatatirea sanatatii populatiei si a calitatii vietii.

11.    Elaborarea unor propuneri prin care  sa se mentina si sa se imbunatateasca potentialului existent al naturii.

12.    Stabilirea unor metode de monitorizare a respectarii prevederilor Conventiilor Internationale, Programelor Internationale privind protectia mediului si Programului National de Dezvoltare.

13.    Realizarea unor propuneri de proiecte legislative pentru completarea legislatiei inca deficitare in anumite domenii: Calitatea Solurilor, Desertificare, Biodiversitate si Schimbari climatice.

14.    Atentionarea factorilor de decizie asupra pericolelor pe care la reprezinta defrisarile masive si inaintarea unor solutii viabile catre acestea in vederea micsorarii exporturilor de masa lemnoasa.

15.   Sustinerea, impreuna cu toate celelate ONG-uri a infiintarii unei comisii ecologice in Parlamentul Romaniei, avand in vedere ca toate tarile Uniunii Europene au astfel de comisii;

16.   Sustinerea programelor de educare in domeniul protectiei mediului., mai ales in ceea ce priveste dezvoltarea durabila.

17.    Incurajarea folosirii surselor alternative de energie (energie regenerabila)

18.    Imbunatatirea actualului sistem de evaluare a studiilor de impact. Referitor la acest aspect Forumul Ecologistilor propune, dupa consultarea prealabila cu alte ONG-uri, varianta ca aceste documente sa fie transmise, la o data anterioara dezbaterii publice, tuturor celor invitati la dezbatere, asigurandu-se astfel totala transparenta a acestei proceduri si oferind totodata posibilitatea unei informari reale a opiniei publice.

19.   Imbunatatirea actualului sistem de evaluare a studiilor de impact. Referitor la acest aspect Forumul Ecologistilor propune, dupa consultarea prealabila cu alte ONG-uri, varianta ca aceste documente sa fie transmise, la o data anterioara dezbaterii publice, tuturor celor invitati la dezbatere, asigurandu-se astfel totala transparenta a acestei proceduri si oferind totodata posibilitatea unei informari reale a opiniei publice.

20.   Limitarea  cultivarii organismelor modificate genetic dar si a comercializarii acestora pe piata din Romania, avand in vedere ca tara noastra este al doilea producator de astfel de organisme din lume.


21.   Incurajarea cooperarii institutionale dintre ONG-uri si Agentiile de Protectia Mediului in ceea ce priveste evaluarea studiilor de mediu.

22.   Realizarea demersurilor pentru asigurarea accesului publicului si a ONG-urilor la luarea deciziei de defrisare.

23.   Incurajarea reducerii consumului de substante care distrug stratul de ozon.

24.   Incurajarea programelor de colectare, sortare, valorificare si depozitare ecologica controlata, in cadrul unei retele integrate a deseurilor orasenesti.

25.   Sustinerea programelor de valorificare a deseurilor solide din industria prelucratoare  de materii prime: hartie, mase plastice, sticla, anvelope auto.

26.  Sustinerea managementului deseurilor solide si lichide rezultate din activitatile de transport.

27.   Protectia, conservarea si refacerea ecosistemelor prin practicarea turismului ecologic.

28.   Incurajarea masurilor de combatere a excesului de umiditate, a inundatiilor si a alunecarilor de teren.

29.  Incurajarea programelor de extindere a perdelelor forestiere din sudul tarii.

30.  Propunerea unor masuri care sa duca la cresterea fondului forestier si imbunatatirea structurii acestuia. 

Aderă şi tu acum la Forumul Ecologiştilor

Structura Forum

Preşedinte Petru Lificiu

Vezi întreaga structură